2009-05-08

Žampióny z valašské pánve

Čtvrtý díl našeho kuchařského seriálu bude maličko netradiční, protože recept, který vám chci představit, nepochází z nuzného prostředí vysokoškolské koleje, nýbrž vznikl doma, tedy v ideálních podmínkách. Histórie jeho vzniku je zajímavá v tom, že jsem chtěl původně vytvářet něco úplně jiného dle maminčiny rady, ale rozhodl jsem se pro vlastní inovaci a jsem tomu rád. Takže pojďme na věc!

Začneme tím, že si na malé kousky nakrájíme jednu cibuli a dva stroužky česneku. Snažte se neplakat, ať si to nesolíte předem. Na pánev si vylejeme loužičku oleje, rozpálíme ji a začneme polehoučku smažit nakrájené. Mezitím umyjeme několik kousků žampionů a rozčtvrtíme je, pak je přihodíme na pánev. Otevřeme si jedno pivko, aby nám práce šla hezky od ruky, a trošku z něj po chvíli smažení odlejeme na pánev, tu zakryjeme a dusíme, co to dá. Z ledničky vyndáme pár již uvařených brambor (zkušenost velí méně než žampiónů), ty rozkrájíme na kousky střední velikosti a libovolného tvaru a přidáme je na pánev, ze které se už pívo odpařilo. Opět přidáme zlatavého moku a opět dusíme. Na elipsky nakrájíme kus pórku a rovněž dodáme do směsi, zároveň přikápneme ideální množství sójové omáčky. Až máme šťávičku zase vypařenu, rozbijeme na pánev dvě vajíčka, která po chvilce dřevem roztrháme na kousíčky a zamícháme s ostatním obsahem. Jako poslední si nachystáme hromádku kostiček ovčího sýra, přidáme k již téměř hotovému pokrmu, avšak po chvilence sundáme z plotny a shrneme na taléřek. Voilá, hotovo dvacet! Servírujeme se zbytkem lahváče. Dobré chutnání ;)

Žádné komentáře: