2009-02-17

Zapečené brambory s příchutí smetany a moře

Potřetí vítám veškeré členstvo fanklubu kolejního vaření s Cenzannim! Dnešní recept bude tak trošku speciální, protože jím chci vzdát hold Správě kolejí a menz, která nám, sem do kuchyňky v prvním patře, pořídila pečící troubu. Tak ji pojďme vyzkoušet!

Na začátek vezme několik brambor, ideálně různých velikostí, abychom posléze papali pestře. Umyjeme je, máme-li škrabku a čas nazbyt, oškrábeme, ale opravdu to není nezbytné. Potom je nakrájíme na kolečka, opět dbáme na jejich různou sílu, neboť v rozmanitosti je krása. Dále si nachystáme nějakou nádobu, která se nám vleze do trouby. Plastové misky se nedají doporučit. Do této nádoby nalejeme trochu oleje a krouživými pohyby šikovně využijeme odstředivé síly, aby se nám olej rozlil po skoro celém vnitřním povrchu. Pokračujeme nakladením prvního patra brambor naspod nádoby. Dejte si záležet, říká se přeci, že lidé jedí očima! Dále budeme potřebovat rybičky v tomatě. Doporučuji jakési filety z Lidlu, jsou doopravdy vynikající a k tomuto se nám dokonale hodí. Navíc, Lidl je levný. Vyndáme jednu filetu a lehce ji rozdrobíme na brambory, čímž nám vznikne druhé patro. Maličko zalejeme asi polovinou rajčatovové majdy z konzervy. Pokud již někteří z vás tuší, že bude následovat další brambopatro, je tomu přesně tak. Poté samozřejmě druhá fileta, zbytek šťávičky a poslední bramborové patro. Pokud vám nějaké brambory vybyly, můžete si je schovat do lednice napříště. Nebojte, syrové vám je určitě nikdo nesní! Fáze před pečením se blíží konci. Poslední, co budeme potřebovat, je omáčička. Tu vyrobíme jednoduše ze dvou tavených sýrů a trochy mléka. Míchejte tak dlouho, než dostanete jakousi kašičku nebo dokud vás to ještě baví. Konzistence by měla být lehce tekoucí - to proto, aby se nám tato zálivka hezky dostala mezi brambůrky a rybičku, ale zase aby všechna nestekla až na dno. Tak, a teď už můžeme jít zapékat! Troubu zapneme třeba na spodní i horní ohřev, teplotu nastavíme podle míry našeho hladu, doporučuji však nějakou rozumně střední (viz. poznámka na konci). Čas si budete muset hlídat, stejně jako samotnou krmi. Nelekejte se, že ve vrchní části se na okrajích máčka připaluje, to je prostě normální. Naopak, některým nám to dokonce chutná. Až se vám bude zdát, že už by to mohlo být, rychle ještě nahóru přihoďte pár plátků sýra. Až se i tento rozteče, vaše papu je připraveno ke konzumaci! Přeji příjemný gastronomický zážitek :)

Pozn.: Pokud budete na jídlo spěchat jako já, můžete posléze narazit na pár brambor, které ještě křupou, takže raději volte nižší teplotu a delší čas ;)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

já ti snad někdy uvařím něco normálního.....už jen ty rybičky v tomatě mě děsí........plida

Cenzanni řekl(a)...

Milá Plido, tohle bylo opravdu opravdu nejlepší jídlo, co jsem si tady kdy přichystal! Navíc ty filety z teď si nemůžu vzpomenout jaké ryby jsou opravdu supr trupr! Ale tvé nabídky si cením a budu na ni pamatovat ;)

Anonymní řekl(a)...

jestli tohle bylo to nejlepší co si tu jedl, upřímně tě lituju.. taky vím co je to vařit po studentsku ale tahle kombinace je vážně divoká i na mě... :)

Cenzanni řekl(a)...

Co je na tom divokého? Vždyť to jsou samé báječné věci!

Anonymní řekl(a)...

I`m scarred... hlavně ty rybičky jsou vražedné...no, ale chuť masa to asi bude mít :)

Cenzanni řekl(a)...

Nebuď, milý anonymní, bylo to vážně moc dobré!

Anonymní řekl(a)...

Jako foodblogerka musím říct: Chci být jako ty!

Zuska